Nu ik 70 ben kan ik zeggen dat ik een mooie en lange toekomst achter me heb. Maar ik behoor wel tot de generatie die terecht aangesproken wordt op de wereld die we hebben gecreëerd en die we aan onze kinderen en kleinkinderen achterlaten. Het is hartverwarmend om te zien dat een nieuwe generatie opstaat. Niet alleen mondiaal, ook dichtbij. De meerderheid van ons bestuur is  bijvoorbeeld 65-plus, maar sinds kort zijn twee jonge dames op ons pad gekomen die zich met hart en ziel inzetten voor de hulp aan een groep tienermoeders in Zambia. Jonge, enthousiaste mensen! Prachtig.

Rolmodel

Ook als ik zie hoeveel jongeren zich inzetten voor het klimaat, zij die ‘onze’ politici wijzen op de noodzaak om nu eens echt werkende plannen te maken voor de toekomst en zich niet over te geven aan oeverloos gepraat. Niet alleen in het westen overigens. Het tijdschrift Vice Versa, over mondiale samenwerking, heeft een Jongeren- special 2021 uitgegeven, met als ondertitel: ‘Deze generatie wereldverbeteraars is absoluut grenzeloos gepassioneerd’. Het staat boordevol hoopgevende berichten van Afrikaanse en Aziatische  jongeren die vol goede moed en inzet aan de slag gaan. Die niet bij de pakken neerzitten bij moeizame structuren en een rolmodel zijn voor de jongeren om zich heen. Zij proberen hun dromen waar te maken en werken aan de toekomst.

Na een overzicht van een aantal voorbeelden van jongeren die in o.a. Kenia, Nigeria en Burundi actief zijn, schrijft Eva Nakato, een Oegandese activiste, actrice en oprichter van Aiden Crafts (een start-up in de kunst- en handwerkwereld), in haar column: “Déze jongeren zijn niet de enigen die verandering in hun gemeenschap wisten te verwezenlijken, op het Afrikaanse continent. We kunnen wekenlang voorbeelden doornemen, als we zouden willen, en al hun namen noemen… Wij zijn nooit te oud of te jong, te rijk of te arm om in deze wereld een verschil te maken. Allen kunnen we – collectief en effectief – de wereld verbeteren. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de komende generaties. Met als ultieme doel niemand achter te laten.”

Inspirerend

Dat zijn toch mooie woorden? Woorden die uitgesproken moeten worden door de komende generaties. Mijn generatie kan op zijn beurt de kennis en ervaring delen, maar zal vooral ruimte moeten geven aan het initiatief van de jongeren. Om zich daarna door hun enthousiasme weer te laten inspireren. De toekomst van hen. 

 

Peter