We zijn er in Nederland aan gewend: het stimuleren van meisjes om voor techniek te kiezen. In Afrika is er ook een beweging aan de gang om meisjes de keuze voor STEM (Science, Technology, Engeneering and Mathematics) te laten maken.

Het Girls4Tech programma heeft in Johannesburg, Kaapstad, Nairobi en Lagos workshops georganiseerd om meisjes de keuze voor STEM te laten maken. En daaraan hebben honderden jonge meisjes meegedaan. De workshops werden gegeven door vrijwilligers van Mastercard, het mondiale creditcardbedrijf.

De toekomst

STEM is heel belangrijk omdat ca. 80 procent van de nieuwe banen die de komende tien jaar erbij komen, technisch van aard zullen zijn. Op dit moment is 30 procent van de werknemers in de science & technology een vrouw. Dat percentage moet omhoog. Girls4Tech is een initiatief om jonge meisjes overal ter wereld kennis te laten maken met de wetenschap en de techniek en om te laten zien dat dit een hele goede keuze voor de toekomst is. Mastercard wil met dit programma tegen 2030 200.000 meisjes bereiken, in de leeftijd van 10-13 jaar.

Mooie combinatie

Om de ambitieuze doelen te behalen wil het bedrijf in Afrika de nodige strategische partners betrekken. In Lagos en Nairobi doet de Youth for Technology Foundation mee. In 2018 wordt het programma verder over het continent uitgerold. Vanuit Stichting Educaid vinden wij elk initiatief om technisch onderwijs te stimuleren zeer prijzenswaardig. Datzelfde geldt voor onderwijs aan meisjes. En nu wordt het nog gecombineerd ook. Prachtig. Het past prima in ons plan; ‘Leraren zonder Grenzen’. Maar daarover binnenkort meer!

Peter Lindhoud