Er zijn van die organisaties die je al wel kent, maar waarmee het toch goed is om nader kennis te maken. En dat is zeker het geval met Stichting Gered gereedschap; een organisatie die inmiddels alweer 40 jaar bestaat. Al 40 jaar steunt Gered Gereedschap vakmensen in ontwikkelingslanden met kennis, kunde en gereedschappen.

Werkplaats Deventer

In het nabijgelegen Lettele staat de werkplaats van Gered Gereedschap Deventer. Omdat wij, samen met de drie grote Zwolse mbo’s, de eenjarige beroepsopleiding van het Craft Centre in Lukulu naar een hoger plan willen brengen leek het ons goed om daar eens een kijkje te nemen. Wij troffen een fraai ingerichte werkplaats waar een team betrokken vrijwilligers hard werkt om oud gereedschap weer als nieuw te maken. Met bewondering bekeken wij de voorraad hersteld gereedschap.

Gezamenlijk doel

Het doel van Gered Gereedschap is ook ons doel: Jonge vakmensen opleiden en voorzien van de benodigde middelen, om hen zo zelfstandig hun brood te laten verdien. Wat wij daar ook hoorden is dat zij volledig uitgeruste gereedschapskisten ter beschikking stellen aan leerlingen en opgeleide vakmensen die een eigen bedrijfje willen beginnen. Een vorm van startkapitaal, want gereedschap is duur. Vooral het gereedschap dat niet dagelijks nodig is. Perspectief voor jongeren. Daar gaat het ons om. Geen werk uit handen nemen maar zorgen dat ze werk onderhanden kunnen nemen. Wij hebben het Craft Centre in Lukulu gevraagd waar zij op dit moment behoefte aan hebben en dan gaan wij binnenkort weer in overleg met Gered Gereedschap om te kijken wat zij zouden kunnen leveren.

Oproep

Heeft u nog oud gereedschap hebben dat opgeknapt kan worden? Kijk op de site van Gered Gereedschap voor een inlevermogelijkheid in de buurt. Neem anders contact op met Stichting Educaid, dan zorgen wij dat het goed terecht komt.

 

Peter Lindhoud