Wat is Change the Game precies? Het is een initiatief van Wilde Ganzen en draait vooral om het gebruik van ‘lokaal geld’ bij lokale projecten, in plaats van buitenlands geld. Dat komt neer op het werven van fondsen in het land zélf. Inmiddels kennen de meeste Afrikaanse, Aziatische en Zuid Amerikaanse landen een groeiende middenklasse, zelf in staat om lokale initiatieven te steunen. Dat is belangrijk omdat die initiatieven dan minder afhankelijk zijn buitenlandse financiering én strenge buitenlandse eisen. Bovendien versterkt het de lokale positie en kunnen de initiatieven zich duidelijker profileren. De lokale gemeenschap versterkt zo haar eigenaarschap en er komen meer middelen beschikbaar.

Landelijke online Academy

Om lokale sponsoring van de grond te krijgen zet Wilde Ganzen in op de Change the Game Academy. Daaraan doen mee: de Kenya Community Development Foundation, CESE Brazil en Smile Foundation uit India. Binnen de Academy verzorgt Wilde Ganzen met een nationale partner Wilde Ganzen de trainingen. De trainers gebruiken het internationale trainingsmateriaal en maken het passend bij in lokale situatie. Daarmee trainen ze de medewerkers van lokale organisaties en NGO’s. De trainees voeren hun actieplan uit, gericht op fondsenwerving en het mobiliseren van steun. De nationale trainers begeleiden dit proces. Voor dit alles is een online leertraject opgezet met 11 interactieve e-learning modules. De lestijd is zo’n 59 uur en de toegang is gratis. De modules worden aangeboden in het Engels, Spaans, Frans en Portugees. Voorts  bevatten ze 40 toolkits en 88 voorbeelden van social change makers.  De Facebook-community bestaat inmiddels uit meer dan 300.000 volgers.

Stimulans

Van dit soort initiatieven wordt ik helemaal blij. Mensen en organisaties worden zo steeds minder afhankelijk van geld uit het buitenland, het draagvlak versterkt en de lokale kapitaalkrachtigen worden aangesproken. En wat helemaal mooi is dat Wilde Ganzen dit soort initiatieven op dezelfde manier wil meefinancieren als projecten die in Nederland worden ingediend. Dat is voor de lokale initiatieven een  mooie stimulans. En biedt Wilde Ganzen, om haar eigen slogan te gebruiken, voor kleine en lokale initiatieven een groot verschil. Dit is een top innovatie!

 

Peter Lindhoud