Stichting Educaid heeft in overleg met een beroepsopleiding in Lukulu in Zambia, het initiatief genomen om in samenwerking met de Zwolse MBO opleidingen Deltion, Cibap en Landstede het Lukulu Craft Centre kwalitatief te verbeteren. Dit project noemen we Teachers Without Borders, of Leraren Zonder Grenzen. Wij zetten docenten van de MBO opleidingen in om de onderwijskwaliteit van hun Zambiaanse collega’s te versterken. Goede docenten leveren betere studenten af. Wij maakten de keuze voor Lukulu omdat het een afgelegen plaats is op het platteland in het westen van Zambia en er wij daardoor een grote kans krijgen om een bijdrage te leveren aan de lokale en regionale ontwikkeling.

Blauwdruk

Het uiteindelijke doel van dit project, waarvoor we hopelijk financiering vanuit Nuffic kunnen krijgen, is om van Lukulu Craft Centre een kwalitatief goede opleiding te maken en wel zodanig dat dit op termijn een opleiding voor Techniek docenten wordt. Dit soort opleidingen zijn er niet en door dit daar te ontwikkelen kan het een mooie blauwdruk worden voor vergelijkbare opleidingen elders in Zambia, en wellicht ook in andere delen van Afrika.

Zwolle

Dit project is nadrukkelijk een Zwols initiatief. Stichting Educaid uit Zwolle werkt samen met de Zwolse MBO opleidingen. En omdat de opleidingen een nauwe relatie hebben met het bedrijfsleven hopen we dat we het Zwolse bedrijfsleven en daarbij ook de gemeente Zwolle te betrekken.

Lees hier meer over Leraren Zonder Grenzen