Na Sinterklaas beginnen zo’n beetje ‘de donkere dagen voor Kerstmis’. Als we het nieuws volgen leven we al lang in donkere dagen. We hoeven maar te denken aan de langdurige oorlog waaraan de Ukraine ten prooi valt. Of het milieu en het klimaat. Radicalisme dat onze democratie bedreigd. Een staat die meer een bedreiging voor haar burgers dan dat ze een schild is voor hen. Om moedeloos van te worden.

Weer in Zambia

En toch. In oktober was ik in Zambia. Samen met twee vertegenwoordigers van ROC’s in Zwolle waren we daar om uit te zoeken of de plannen om daar een Craft Centre, waar mensen een eenjarige techniek-opleiding kunnen volgen, te kunnen ondersteunen. Het bezoek was succesvol dus, samen Met Stichting Educaid, gaan ze aan de slag. Er wordt vooral, ingezet op digitaal onderwijs: veel goedkoper en weinig vliegbewegingen. Mensen die daardoor meer perspectief en mogelijkheden krijgen. In deze donkere dagen denk ik daaraan: een lichtpunt.

House of Hope

We bezochten ook ‘House of Hope’ in Lusaka, gerund door de Katholieke Kerk. De broeder vertelde dat ze zich inzetten voor de straatkinderen. Ze zoeken ze op, nemen ze tijdelijk in hun huis en gaan op zoek naar hun ouders en proberen ze terug te brengen. Voor zo’n 90% procent lukt. Er zijn natuurlijk gevallen waarbij dat niet mogelijk is: misbruik in allerlei vormen. Wat de broeder, die de leiding heeft vertelde, is dat de Zambiaanse politie en rechters zich heel kindvriendelijk opstellen. Politie zoekt in burgerkleding de kinderen op en brengt ze naar House of Hope, de rechters hebben eenzelfde houding en criminaliseren die kinderen niet. Weer om terug aan te denken in deze donkere dagen, echt een lichtpunt.

De broeder vertelde ook dat veel kinderen afkomstig zijn van tienermoeders die gewoon niet instaat zijn om voor die kinderen te zorgen en er een goede band mee op te bouwen. Ik bezocht ook Amake Teenmothers in Chipata, waar we als Stichting Educaid nauw mee samenwerken. Wat een ervaring en dus tienermoeders en kinderen die wel een kans krijgen De betrokkenheid van de leiding: Mary Sakala en haar medewerkers. Diep onder de indruk. En mooi dat ik dat kon meemaken.  Nog een lichtpunt.

Ondanks alles, ondanks de donkere dagen: de lichtpunten. Daar doen we het voor als Stichting Educaid.

Peter Lindhoud