In een vraaggesprek over de omicron mutatie zei een bekende viroloog: ,,Door deze mutant krijgen we een koekje van eigen deeg.” En inderdaad, je kon er op wachten. Het rijke deel van de wereld heeft alle mogelijkheden om te vaccineren. Er is zelfs even sprake geweest van een overschot aan vaccins. Virologen gaven al aan dat Covid-19 en alle bijbehorende variaties bedreigend blijven rondwaren als we er niet voor zorgen dat ook het arme deel van de wereld de gelegenheid krijgt om zich te laten vaccineren. Omdat we dat niet, of in onvoldoende mate doen, krijgt het virus nu alle gelegenheid om zich te muteren. De vele reisbewegingen die we nog steeds maken zorgen voor de snelle verspreiding.  

Golf

Al bijna twee jaar hebben we met deze pandemie te maken. Natuurlijk kostte het even tijd om een vaccin te ontwikkelen dat in voldoende mate veilig is. Maar toen het er eenmaal was, was het in verschillende variaties en in ruime mate beschikbaar. Maar wel vooral voor het rijke deel van deze wereld. Als er in het Westen weer een nieuwe ‘golf’ aankomt wordt alles uit de kast gehaald om die in te dammen met maatregelen en prikken.

Maatregelen werken niet

Voor mensen, ergens op het platteland in Afrika, moet dit toch wat surrealistisch overkomen. Daar is goed water schaars of niet beschikbaar, laat staan dat je je handen kunt wassen met desinfecterende zeep. Wat ook geldt in een krottenwijk. Ga daar maar eens afstand houden, of bewoners vragen een mondkapje te kopen. Als je moet sappelen om rond te komen, houd je dan maar eens aan een lockdown of een avondklok. Op die plaatsen is vaccineren juist een uitkomst, maar dan moet het vaccin wel beschikbaar zijn.   

Mondiaal

We zullen echt niet meer van Covid-19 afkomen. Maar willen we deze pandemie, mondiaal, onder controle krijgen dan zullen wij zoveel mogelijk mensen op deze wereld moeten vaccineren. Andere ziektes, zoals polio en pokken, hebben we er ook onder gekregen. Maak dus de vaccins beschikbaar en ga aan de slag. Daar hebben we allemaal baat bij.

Peter