In deze dagen van het prille nieuwe jaar, blik ik vooruit naar de komende verkiezingen in Afrika. Hoewel er in 2018 in meer dan 20 landen presidents-, parlements- en/of gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, beperk ik mij tot de acht verkiezingen die dit jaar in de gaten moeten worden gehouden.

Egypte: tussen februari en mei.

Te verwachten is dat de zittende president Abdel Fattah ei-Sisi zich kandidaat zal stellen. Al hebben de voormalige eerste minister Ahmed Shafic en de prominente mensenrechten advocaat Khaled Ali ook ambities. Ook wordt de naam van Anwar Sadat, neef een naamgenoot van de voormalige president, genoemd. In de aanloop naar de verkiezingen heeft el-Sisi honderden websites laten blokkeren omdat ze ‘valse informatie’ zouden verspreiden en ‘terrorisme steunen’.

Sierra Leone: 7 maart.

De heersende All People’s Congress heeft de minister van buitenlandse zaken Samura Kamara benoemd als mogelijke opvolger van president Ernest Bai Komora. Ook oppositie kandidaat, van de Sierra Leone People’s Party, Julius Maada Bio zal een gooi doen naar het presidentschap.

Zuid Sudan: juli.

Deze verkiezingen vinden plaats terwijl het land nog in burgeroorlog verkeert. Maar omdat de regeringstermijn eind februari eindigt heeft president Salva Kiir besloten om verkiezingen te houden. Maar of het zal lukken is maar de vraag: het ontbreekt aan de nodige financiële middelen en aan veiligheid voor de kiezers.

Mali: tussen april en november.

De voor midden december 2017 geplande verkiezingen werden uitgesteld om veiligheidsredenen, maar dit jaar staan regionale, nationale en presidentiële verkiezingen op de rol. Ibrahim Boubacar Keita wil herkozen worden. Hij zal het op moeten nemen tegen de burgemeester van Sikasso, de tweede stad van het land, Kalifa Sanong. Diens partij de Alliantie voor Democratie in Mali steunt in het parlement de regering van Keita en zijn partij Rally voor Mali.

Zimbabwe: tussen juli en augustus.

Naar verwachting zal de opvolger van Mugabe, Emmerson Mnangagwa proberen president te worden in wat hij eerlijke, vrije en transparante verkiezingen noemt. Hij zal het land weer acceptabel moeten maken voor buitenlandse investeerders en hulp van de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Kameroen: oktober.

President Paul Biya is al 36 jaar aan de macht. Hij zal het op moeten nemen tegen de populaire advocaat Akere Muna die aangeeft dat aan het presidentschap van Biya ‘eindelijk een einde moet komen’.

Democratische Republiek Congo: 23 december.

Na een uitstel van twee jaar dus eindelijk een datum voor de verkiezingen. Het is maar de vraag op Joseph Kabila zal opstappen, hij heeft de datum al verschillende malen uitgesteld. Daartegen wordt regelmatig gedemonstreerd waarbij eind december 2017 zeven doden vielen en 120 mensen werden gearresteerd. Ook in Congo is het internet en SMS communicatie onder curatele gesteld.

Libië: nog geen datum.

In elke geval hebben zich al een miljoen kiezers geregistreerd, mede om een uitspraak te kunnen doen over de nieuwe grondwet. Tot de kandidaten behoort Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de voormalige dictator, en voor het Internationaal Gerechtshof zich dient te verantwoorden voor mensenrechtenschendingen.

Peter Lindhoud