Ervaring met gezichtsherkenning, heb ik niet. Ik denk dat het in 2014 was, dat ik bij binnenkomst op Kamuzu International Airport in Lilongwe, Malawi, voor het eerst geconfronteerd werd met vingerafdrukregistratie en iris-herkenning. Malawi, een arm land, had dus geavanceerde apparatuur bij de immigratie. Zelf denk ik, maar weet dat niet zeker, dat de terroristische activiteiten in Oost-Afrika de aanleiding waren. Wellicht ook dat Westerse inlichtingen diensten daarbij een rol speelden. Ook dat is speculatie van mijn kant.

Kritisch

Ik moest hieraan denken toen ik in de Volkskrant een bericht las waarin stond dat er in Oeganda 3.200 Chinese camera’s, ‘Huawei-dichtheid’, zijn geplaatst. Een deel geschikt voor gezichtsherkenning. Volgens het artikel een middel om de bevolking onder controle te houden. Een groot deel van de jongeren zijn uitgekeken op dit dictatoriale regime. En China, ook al niet een voorloper m.b.t. mensenrechten, is maar al te zeer genegen om deze surveillance-technieken te exporteren naar Afrika. Uiteraard zijn er ook Oegandezen die zich daartegen verzetten. Zoals de kleine organisatie ‘Unwanted Witness’. En natuurlijk is Humand Rights Watch ook zeer kritisch op deze ontwikkelingen.

Homo’s

Door deze surveillance-technieken ben je dus als burger in Oeganda nergens meer veilig, in elk geval niet in Kampala. Ik kan me niet voorstellen dat het hele land onder de camera’s zit. Dan heb je er toch meer nodig dan 3.200. Even flitste het door mijn hoofd dat het voor de homo’s, die dankzij Amerikaanse evangelische export, toch al gecriminaliseerd en bedreigd worden, nu helemaal uitkijken is. Trump die vanwege zijn homofobe opstelling door deze evangelische christenen in het zadel is geholpen wordt in Oeganda geholpen door het door hem verguisde Huawei. Het kan raar lopen in de wereld.

China

Wat ook ernstig is, is het bericht dat in 2018 het Zimbabwaanse bewind bereid was, om in ruil voor camera’s, een database met gezichten van Zimbabwanen aan het Chinese bedrijf Cloudwalk Technology te geven. Artificiële intelligentie herkent licht-getinte mensen beter dan donkergetinte. Door toegang te krijgen tot een database met donkergetinte gezichten kan het bedrijf dus de algoritmes doorontwikkelen zodat de herkenning verbeterd kan worden. Kortom, wees waakzaam!

 

Peter Lindhoud