Laatst had ik eters die verwachten dat ik dan iets exotisch op tafel zet. Spinazie is dan niet iets vanzelfsprekends, maar ik had er zin in. Dus zocht naar een paar leuke recepten. En die heb ik gevonden. Geen Afrikaanse deze keer, maar niet minder smakelijk.

1. Spinazie Ei-Egusi

Dit is een prima vegetarisch recept. Egusi zijn gemalen meloenpitten. Je kunt meloenpitten natuurlijk verzamelen, drogen en dan malen. Maar ze zijn eenvoudig te vervangen door gemalen amandelen. Het gaat om de nootachtige smaak.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 kg verse spinazie, die uit de Turkse winkel is wel heel lekker hier voor.
  • 125 gr. Gemalen Egusi
  • 6 eetl. Plantaardige olie
  • 4 tomaten ontveld en gehakt
  • 1 ui, gehakt
  • 2 tenen knoflook, uit de knijper
  • 1 plakje verse gember, fijngehakt
  • 1 ½ dl groentebouillon
  • 1 rode chilipeper, ontzaad en fijngehakt
  • 6 eieren
  • Zout

Snij de spinazie in reepjes. Kook het even en laat het in een zeef uitlekken, vocht er ook nog uitdrukken. Doe de egusi in een kom, voeg er al roerend zoveel water toe dat het een pasta wordt. Verhit de olie in een pan, voeg daar de tomaten, ui, knoflook en gember toe. Dit ca. 10 minuten op een matig vuur bakken en regelmatig omroeren. Schep er de egusipasta doorheen, samen met de bouillon, chilipoeper en wat zout en 10 minuten laten sudderen. Schep er de spinazie doorheen en onder regelmatig omroeren meesudderen voor ca. 15 minuten. Kook de eieren ondertussen hard, pel ze en halveer ze. Leg ze op een schaal en schep daar de spinazie er op. Klaar.

2. Linzen met Spinazie

Dit is een middeleeuws recept uit Perzië en werd gemaakt om zieken te genezen. Het zou pas echt helpen, zo werd gezegd, als de ingrediënten waren gekocht met geld dat op straat bij elkaar werd gebedeld.

  • 250 gr grote, bruine linzen, indien nodig geweekt
  • 500 gr verse spinazie of 250 gr diepvries-bladspinazie
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 teentje knoflook uit de knijper
  • Zout en zwarte peper
  • 1-2 eetlepels boter

Kook de linzen  heel zacht, zo’n 20 tot 30 minuten. Als je het makkelijk wilt doen neem ze dat uit een potje of blik. Nadat de verse spinazie zorgvuldig is gewassen de blaadjes fijnhakken en zachtjes gaar koken in het eigen vocht. Of ontdooi de diepvries-spinazie eerst en laat die goed uitlekken. Laat de linzen uitdruipen en voeg ze toe aan de spinazie. Bij linzen uit een potje of blik eerst opwarmen. Breng op smaak met koriander, komijn en knoflook en zout en peper toevoegen. En roer het door. Voeg boter toe en laat deze in de groeten smelten. Het is klaar om op te dienen.