Blog inclusief recept!

Soms kan je je ogen niet geloven. Een bericht uit Mondiaal Nieuws luidt: ‘Europa en VS dumpen kippenbillen op de Afrikaanse markt’. Eigenlijk niets nieuws. Tientallen jaren gelden dumpten de EU ook al hun overschot aan diepvrieskippen op de Afrikaanse markt. Toen ook gingen kippenboeren in West-Afrika failliet omdat ze daar niet tegen konden concurreren. Met zulke hulp kom je niet van de regen in de drup maar in een enorme hoosbui. Hebben we dan niets geleerd? Kennelijk niet.

Wit kippenvlees

Want omdat de consumenten in Europa en Amerika de voorkeur geven aan het witte kippenvlees: kippenborst en vleugeltjes, dat minder vet is en meer proteïnen heeft, wordt het ‘bruine’ of ‘donkere’ vlees minder verkocht en blijft dus over. En daarvoor is Afrika dan een mooie afzetmarkt. Omdat in Afrika de gemiddelde kostprijs om een kip groot te brengen hoger is, omdat de boeren daar hun geld bij de bank moeten lenen en niet, zoals hun Amerikaanse en Europese collega’s subsidie krijgen, zijn de Afrikaanse kippenboeren dus sterk in het nadeel. Zij kunnen de concurrentie met het geëxporteerde ‘bruine’ kippenvlees niet aan. En op termijn kan dit het einde betekenen van de kippenproductie in Afrika. Dit blijkt ook uit het rapport van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Dit werd in mei gepresenteerd in Durban op het 27ste Economische Forum over Afrika. Daarin wordt aangegeven dat het van groot belang is om de concurrentiepositie van de Afrikaanse economie te versterken, dan kunnen banen worden gecreëerd voor de nieuwe generatie jongeren. Bij onveranderd beleid zal er een kwart minder banen, van de 450 miljoen benodigde banen, in de komende 20 jaar worden gecreëerd.Het lijkt er op dat de economische groei van de afgelopen periode in de meeste regio’s van Afrika afneemt.

Minder kip

Als er niets verandert aan de basisvoorwaarden om het concurrentievermogen overeind te houden, zullen de winsten afnemen. Terwijl juist nu een nieuwe generatie jongeren zich aandient met veel economisch potentieel. En dan heb je economisch potentieel als jongere en dan kun je daarmee niets beginnen. Je kan  eigenlijk geen kant op…alleen richting Europa. En daar willen ze je niet en heeft men het over opvang in de regio. Maar als nu eens gezorgd wordt dat in de regio mensen kansen krijgen en in hun bestaan kunnen voorzien, dan is de kans heel groot dat vanwege dat perspectief Europa veel minder aantrekkelijk wordt. Al was het maar omdat men dan de kosten van de dure overtocht niet hoeft op te brengen noch afgezien van het enorme gevaar dat dit met zich meebrengt. Overigens zou een sterkte reductie van de productie van kippenvlees, en het uitbannen van de bio-industrie, daarbij ook een belangrijke rol kunnen spelen. Als er geen overproductie is dan hoeft er ook niets gedumpt te worden. En als we dan toch ook minder (kippen-)vlees gaan eten laten we dan, als we toch kip eten, vooral ook de kippenbillen op ons menu zetten.

Barbecue recept voor biologische kippenbillen: Cajun Kip (4 personen)

Benodigdheden

 • 6 kippenbillen
 • ½ eetlepel paprikapoeder
 • 5 takjes verse tijm
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel tomatenketchup
 • 1 theelepel sambal
 • ½ blik gepelde tomaten
 • 3 eetlepels balsamico azijn
 • 1 eetlepel mosterd
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 250 gr. Basmatirijst
 • 150 gr. peultjes
 • 140 gr. maiskorrels
 • sap van ½ limoen
 • 2 bosuitjes

Bereiding

Snij de kippenbillen in twee stukken. Breng een flinke pan met water aan de kook, voeg 2 theelepels zout toe en leg de kip in het water. Draai het vuur heel laag en laat 20 minuten heel zacht koken met deksel op de pan. Maak ondertussen de marinade. Pel en snipper de knoflooktenen. Men de paprikapoeder, tijmblaadjes, tomatenketchup, sambal, gepelde tomaten, balsamico azijn, mosterd, knoflook en olie. Pureer met de staafmixer tot een egale saus. Haal de kip met een schuimspaan uit de pan, laat uitlekken en leg de warme kip in een schaal. Giet nu de marinade erover, dek af en laat afkoelen. De kop kan eventueel een halve dag in de koelkast worden bewaard. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de peultjes schoon, kook in drie minuten gaar en spoel ze koud. Snij de peultjes in kleine stukken. Spoel de mais af. Meng de gare rijst, peultjes en maïs met het sap van de limoen en voeg de fijngesneden bosui toe.  Dek het af en bewaar op kamertemperatuur tot het gebruik.Neem de kip uit de marinade. Gril de kip op een matig warme plek gedurende 10 minuten. Doe de overgebleven marinade in een klein pannetje, plaats dit op de barbecue en lak hiermee af en toe de grillende kip. Serveer met rijst.  

Peter Lindhoud